Societatea Civila Medicala RADUSAN va pune la dispozitie atat Cabinete de consultatii in Obstetrica-Ginecologie, pentru recoltarea frotiului Babes-Papanicolaou si pentru orice alte probleme specifice, cat si Laboratorul de Histopatologie si Citologie.
Expertiza medicilor nostri citologi, Dr.Pais Rodica, Dr.Galatir Mihaela si Dr.Sander Ralph, este recunoscuta atat la nivel national cat si international.
Redactarea rezultatelor se face in Sistemul Bethesda 2001.
Testul Babes-Papanicolaou consta in prelevarea, prelucrarea si examinarea la microscop a unui frotiu (esantion de celule) de la nivelul colului uterin. Scopul este detectarea oricarei anomalii care ar putea sa determine evolutia spre o leziune pre-maligna sau in final, maligna. Recoltarea acestuia este o manevra neinvaziva, nedureroasa si rapida ce consta in prelevarea celulelor de la nivelul colului uterin si transpunerea lor pe lama. La nivel microscopic se evidentiaza posibilele modificari/anomalii celulare, conduita terapeutica ulterioara fiind stabilita de catre medicul ginecolog/oncolog tinand cont si de eventualele recomandari ale specialistului citolog.
Prelucrarea frotiului se poate face prin 2 metode: fie intinderea si fixarea pe lama - citologie conventionala, fie mixarea intr-o suspensie lichida urmata de intinderea pe lama - citologie monostrat. In ambele cazuri se utilizeaza coloratia Papanicolaou, dupa care lama este pregatita pentru a fi examinata la microscop.
Depistarea fazelor incipiente de leziuni precanceroase, urmate de o terapie minim invaziva (biopsii, chiuretaje, conizatie) nu afecteaza fertilitatea si calitatea vietii pacientelor. Chiar si in cazul depistarii leziunilor deja canceroase insa in stadiu incipient, sansele de vindecare sunt foarte mari.
Nu lasati ca lipsa de informare, neglijarea propriei sanatati si problemele cotidiene sa va lipseasca de cel mai de pret bun, viata!
|